Proiect finantat de
UNIUNEA EUROPEANA

Arhitectura

Pornind de la definirea termenului de arhitectura vazut ca o elaborare materiala a spatiului si tinand seama de conditiile naturale,de clima, relief, context istoric si social, conditii economice ale practicarii anumitor ocupatii, acestea toate sunt repere care alaturi de tehnica si optiune estetica ne ofera o imagine asupra structurii si configuratiei constructiilor de case observate de catre noi pe parcursul cercetarilor intreprinse in judetul Arad si judetul Bekes.

Pastrand liniile traditionale ale arhitecturii zonelor de munte in localitatile Avram Iancu, Vidra si Magulicea casele vechi sunt construite pe temelie de piatra. Ca si principal material de constructie, intr-o zona in care padurea reprezinta o sursa inepuizabila de materie prima, lemnul detine rolul cel mai important. Localitatile sus amintite se costituie in sate imprastiate, impartite in cranguri , ale caror ocupatii de baza sunt: mestesugurile, cresterea animalelor si agricultura intr-o masura mult mai mica. Legat de aceste ocupatii se prefigureaza si spatiul locuibil, cu doua camere, tinda, camara iar pe exterior tarnatul pe o latura sau pe doua laturi si anexele( grajd, bucatarie de vara sau cuptoriste, cotete, colna sau colnita) separate de casa de locuit.

Tehnica constructiei este cea veche, traditionala in “ciotori” la casele de 80-100 de ani, sau la constructiile mai recente in “sosi”. Acoperisul in 2 ape, conform marturiilor culese era din paie insa astazi nu se mai pastreaza. El vine deasupra unei constructii in forma dreptunghiulara cu dimensiuni de la 5-8m pe latime si 10-14m pe lungime. Din tarnat se face intrarea in tinda si in camerele de locuit si de asemenea in pod.

Mai apropiata de forma originala a caselor din vechime in localitatea Vidra mentionam o casa monocelulara, cu tarnat si anexe.

De asemenea consemnam si constructiile moderne urmare a influentelor venite din mediul urban care ofera un grad de confort mult sporit putand fi apreciate si ca o dezvoltare de data recenta a localitatilor respective.

In zona de campie impactul urbanului este mult mai puternic resimtit in localitati precum Pecica in Romania sau Micherechi, Aletea sau Totkomlos in Ungaria.Cu toate acestea alaturi de casele moderne ridicate conform celor mai noi tehnici de constructie s-au pastrat si case traditionale sau care mai contin linia constructiilor vechi. Aici ne referim atat la ridicarea peretilor din pamant batut cu maiul direct de la sol fara fundatie cat si la peretii din caramida nearsa lipita cu pamant. Aparitia fundatiei de piatra sau din ciment evidentiaza o imagine mult apropiata de zilele noastre.

Acoperisul in doua ape al caselor de campie in trecut era din trestie, mai rar din tigla in special la cei avuti.O particularitate a zonei este reprezentata de configuratia multietnica a localitatilor studiate in campie :aici intalnim casa maghiara, casa germana sau casa slovaceasca . De asemenea in localitatile de campie atat din Romania cat si din Ungaria mentionam existenta casei de la salas. Ea se afla situata in afara asezarii  propriu zise,deservind mai ales ocupatii precum depozitarea cerealelor, cresterea animalelor fiind locuita de proprietar dar si de angajatii sezonieri.

Structura ei cuprinde: casa, tinda, casa dinapoi, camara, grajd, pod, colna.Dimensiunile ei sunt legate si de starea materiala a proprietarului.

In localitatile Pecica , Peregu Mare, Aletea si Totkomlos o caracteristica a strcturii arhitecturale o reprezinta casa germana suprainaltata de la sol materializand o stare sociala mai buna cu porti inchise si ferestre a caror forma se inspira din arhitectura urbana.

Pe parcurul cercetarilor noastre am consemnat si fotografiat casa privita din exterior ca mijloc de a face arhitectura populara, casa  locuinta cu anexele ei marturie a ocupatiilor locuitorilor zonelor studiate, casa muzeu conervata in forma ei arhaica, traditionala atat in ceea ce priveste mobilierul in interior cat si constructia exterioara cum este casa slovaceasca din Totkomlos.

 

[Home] [Despre proiect] [Cercetare Romania] [Cercetare Ungaria] [Arhitectura] [Mestesuguri] [Povestitori] [Multimedia] [Contact]